#ÎMPREUNĂ de 8 aprilie – Ziua Internațională a Romilor

Pe 8 aprilie am celebrat #împreună Ziua Internațională a Romilor. A fost despre noi, romi de pretutindeni, prieteni, familie, frați sau surori, despre diversitate, incluziune, acceptare și apropiere. .

Însă, trebuie să recunoaștem că… noi am început să sărbătorim puțin mai devreme.

O bună parte din luna martie am fost în vizită la școlile noastre partenere din județul Ilfov: Școala Gimnazială Nr. 1, Pantelimon, Școala Gimnazială nr. 4, Buftea, Școala Gimnazială Nr. 1 Tunari, Școala Gimnazială Nr. 3 Sintești – Vidra și Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau”, unde s-a lăsat cu povești, râsete și… muuulte tricouri personalizate.

Fiecare elev din cele cinci școli a primit un tricou alb pe care să-l deseneze după personalitatea lui. Au ieșit din mâinile lor mesaje pentru prietenii ori apropiații lor de etnie romă, dar și inimioare, coronițe de prințese, numele (sau numerele) fotbaliștilor pe care îi îndrăgesc ori dulciurile preferate. Tricourile pe care le-au făcut copiii nu puteau să rămână văzute doar de ochii noștri. Așa că am decis să ieșim cu ele în lume.

Ne-am întâlnit cu toți cei aproximativ 150 de elevi, din cadrul celor cinci școli partenere, în parcul Regele Mihai I (Herăstrău), pentru a celebra ziua de 8 aprilie. Ne-am cunoscut, am povestim despre însemnătatea acestei zile și am scris povești cum numai #împreună o puteam face.

Evenimentul avut ca principal scop creșterea numărului de tineri romi care își recunosc etnia pentru a pune accentul pe creșterea nivelului de acceptare, încredere și stimă de sine a romilor, dar și scăderea nivelului atitudinilor discriminatorii la adresa acestei minorități. De asemenea, și-a propus crearea unui cadru în care fiecare elev să își facă auzită vocea, în vederea promovării diversității.

Mai jos regăsiți câteva vederi de la evenimentul în care copiii au fost cei care ne-au învațat cele mai importante lecții. Sperăm să ne fie exemplu și să luăm Ziua Internațională̆ a Romilor ca pe un prilej de a da prejudecățile la o parte și a învăța să lucrăm, trăim, visăm, plângem și râdem… #împreună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomână