Acțiuni ale Grupurilor de Inițiativă Locală în luna decembrie

Știm deja că doar #împreună putem contribui la dezvoltarea comunității din care facem parte. Pas cu pas, puțin cu câte puțin, implicându-ne constant în viața comunității, putem rezolva problemele ei pornind de jos în sus, de la vecini, prieteni și familie, de la elevi, șoferi, agricultori, croitorese sau vânzătorii de la magazin. Cei care trăiesc în comunitate știu cel mai bine cu ce se confruntă și sunt cei mai îndreptățiți să vorbească despre problemele comunității.

Acest lucru își propune formarea unui Grup de Inițiativă Locală (GIL): atragerea persoanelor din comunitate care pot și vor să se implice în dezvoltarea ei, identificând nevoile comune ale membrilor și luând inițiativă pentru a le rezolva. Membrii unui GIL iau parte la cursuri de formare în care învață cum să organizeze și mobilizeze comunitatea, să elaboreze un plan de acțiune, cum să comunice eficient și să participe în procesul decizional alături de autoritățile publice, și cum pot strânge fonduri pentru a rezolva problemele identificate.

În continuare vă prezentăm o parte dintre acțiunile desfășurate în mai multe județe de către grupurile de inițiativă, în luna decembrie. Perioada sărbătorilor este marcată de venirea lui Moș Crăciun, însă și de serbarea Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, 10 decembrie, și a Zilei Minorităților Naționale, pe 18 decembrie.

Județul Brăila

Grupul de Inițiativă Locală din municipiul Brăila l-a adus pe Moș Crăciun în cartierul Lacu Dulce, la Școala Gimnazială „Anton Pann”, o școală exemplu pentru cum a reușit să atragă copiii prin activitățile de promovare a identității rome și păstrarea tradițiilor. Membrii GIL au luat legătura cu sponsori locali și privați, asigurând că sacul lui Moș Crăciun este destul de încăpător pentru toți copiii școlii, indiferent de etnie sau situația materială.

Apoi, Moș Crăciun a oprit și în orașul Însurăței, atras prin eforturile comune ale grupului de inițiativă și a Asociației Damaris. Copiii pe care îi uită uneori vizitele Moșului au primit cadouri și au recitat poezii. Sărbătorirea Crăciunului a fost marcată și la Centrul Comunitar Șuțești, unde copiii au confecționat ornamente, au cântat colinde și au împodobit bradul, activitatea fiind coordonată de membrii GIL Șuțești. Spre seară, Primăria l-a adus pe Moș Crăciun într-o sanie trasă de ponei, iar alături de membrii grupului de inițiativă, a împărțit cadouri celor mici.

În localitatea Viziru, GIL a organizat o întâlnire cu doamna primar și mai multe persoane importante la nivel local pentru a discuta semnificația Zilei Internaționale a Drepturilor Omului și ce activități pot fi organizate pentru promovarea tradițiilor și obiceiurilor rome din comunitate. Astfel că, în cadrul Festivalului de Colinde, Tradiții și Obiceiuri „Colind Sfânt și Bun”, organizat în comuna Viziru, etnia romă a participat pentru prima oară în portul tradițional alături de alți participanți de diferite etnii, fiecare costumat potrivit tradiției.  Spre seară, a avut loc un festival de colinde la care au participat mai multe minorități naționale, inclusiv copii romi care au cântat colinde în limba romani și au fost îmbrăcați în portul tradițional.

Județul Brașov

În municipiul Făgăraș, Primăria a demarat un program pilot de colectare selectivă în cel mai nou cartier al orașului, unde locuiesc cea mai mare parte neromi. Grupul de inițiativă locală a propus Primăriei Făgăraș și societății de salubrizare inițierea unui astfel de program pilot și într-o comunitate vulnerabilă de romi din municipiu. Proiectul a pornit la sfârșitul lunii noiembrie 2021, iar membrii comunității au fost în mare parte receptivi sortării selective a deșeurilor. Astfel, prin această inițiativă, persoanele incluse în programul pilot au putut economisi din cheltuielile pentru serviciul de salubrizare (plătind cât aruncă, nu un tarif fix și dezavantajos), iar în același timp, au arătat că „romii știu să sorteze dacă li se explică, nu este nicio diferență între ei și alte etnii” (Ionuț Androne, coordonator județ), sortarea deșeurilor fiind posibilă și în comunități vulnerabile, nu numai în cartiere noi, locuite de persoane cu venituri medii sau mari.

Tot în Făgăraș a fost organizat un târg caritabil cu ajutorul GIL pentru a susține un copil nevăzător. Oamenii au trimis îmbrăcăminte, jucării și alte bunuri care au fost vândute în centrul orașului, la târgul caritabil. Suma strânsă din vânzări, alături de banii adunați print campania de strângere de fonduri au fost suficienți cât să trimită copilul la operație în Franța pentru redarea vederii.

Pentru Ziua Minorităților Naționale, grupul de inițiativă, alături de Asociația Romilor din Făgăraș și Partida Romilor Pro-Europa, au apelat la mai multe personalități din județ să transmită un mesaj anti-discriminare, îndemnând la solidaritate, colaborare și coeziune. Mesajele au fost montane în zece videoclipuri promovate mai apoi pe rețele de socializare, la televiziunile și radiourile din județul Brașov, ajungând astfel la mii de persoane.

Nu în ultimul rând, GIL a oferit cadouri de Crăciun copiilor din Făgăraș, Rupea și Cincu. În Racoș, prin campania „Un Moș al tuturor” organizată de Agenția Împreuna, aproape 300 de copii care au scris scrisori pentru Moș Crăciun au avut surpriza că în acest an Moșul le-a răspuns și le-a adus exact ce și-au dorit.

Județul Botoșani

De Ziua Internațională a Drepturilor Omului, grupul de inițiativă, împreună cu Primăria, au adunat la școala din Mășcăteni, comuna Albești, reprezentați ai autorităților publice locale cât și membri ai comunității rome, discutând împreună despre importanța respectării drepturilor omului și a minorităților, legislația existentă împotriva discriminării de orice fel, și instituțiile abilitate la care oamenii pot apela atunci când drepturile le sunt încălcate.  Spre exemplu, membrii comunității au învățat despre Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și cum aceștia pot formula o sesizare către instituție.

Pentru Ziua Minorităților Naționale, grupul de inițiativă locală, în parteneriat cu Primăria Botoșani și Asociația Partida Romilor Pro-Europa Botoșani, au organizat un eveniment concurs pentru copiii romi din opt comunități locale prin care s-au sărbătorit tradițiile și obiceiurile rome. Podiumul concursului a fost ocupat de trei copii care au fost premiați, iar toți cei 150 de copii care au participat au primit câte o pungă cu dulciuri. La acest eveniment au vorbit, de asemenea, armeni, lipoveni și evrei despre ce înseamnă minoritate, diversitate culturală și bogăție națională.

Prin mobilizarea GIL și solicitările trimise autorităților, Crăciunul a ajuns în toate comunitățile și la familiile cele mai vulnerabile. Astfel că, în Botoșani au fost dăruite peste 100 de pachete cu dulciuri, fructe, alimente și jucării familiilor aflate în sărăcie severă. În comuna Albești, cei 100 de elevi și preșcolari din Mășcăteni s-au bucurat de pachete cu dulciuri, alimente și îmbrăcăminte, iar în Săveni, cu ocazia organizării festivalului de sărbători, s-a format un ansamblu de dansuri, muzică și tradiții format din elevi romi care au urcat pe scenă, fiind aplaudați și premiați.

Crăciunul a fost simțit nu numai de copii, ci și de bătrânii din Bălușeni, unde grupul de inițiativă, împreună cu Asociația Comunităților Marginalizate și prin implicarea Primăriei, au vizitat și au oferit pachete pentru 40 de persoane în vârstă, locuind singure, mare parte fiind și supraviețuitori ai genocidului rom. „Tinerii noștri liceeni au putut să vadă istoria pe viu, aveai impresia că voiau să îi ‘pipăie’ pe bătrâni pentru că au trăit pe atunci” (Bălan Semiramida, coordonator județ). Pe lângă pachete, voluntarii au ajutat vârstnicii și cu treburi casnice devenite dificile pentru etatea lor, cum ar fi tăiatul lemnelor sau adusul apei de la fântână.

Botoșani

Județul Buzău

Ziua Minorităților Naționale a fost marcată în școlile din Viperești, Mihăilești, Calvini și Cilibia, unde elevii mai mici au realizat steagul romilor, iar cu elevii mai mari s-a vorbit despre istoria romilor și personalități rome care au influențat diferite perioade din istoria recentă. Grupurile de inițiativă locală au organizat, împreună cu alți parteneri și sponsori, acțiunea „Moș Crăciun al prichindeilor” prin care prichindeii din Viperești, Calvini și Cilibia au primit daruri cu ocazia Crăciunului.

De asemenea, grupurile de inițiativă ajută membrii comunităților în realizarea documentelor și actelor necesare pentru accesarea serviciilor oferite de autorități, sau identifică problemele și cazurile vulnerabile, pe care ulterior membrii GIL le aduc la cunoștință autorităților abilitate. Spre exemplu, grupul de inițiativă a sprijinit un vârstnic fără familie din Calvini în obținerea certificatului de handicap, iar alți membri ai comunității sunt îndrumați pentru realizarea dosarelor de încălzire, obținerea alocației de stat sau accesarea de locuințe sociale.

Județul Iași

Grupurile de inițiativă din comunitățile din Iași au organizat o strângere de fonduri la care au luat parte agenți economici, organizații caritabile, cât și membri ai comunității. Cu banii strânși, peste 80 de copii din patru comunități s-au bucurat de dulciuri, îmbrăcăminte și jucării de la Moș Crăciun. Zilele de 10 și 18 decembrie au fost sărbătorite în comunitate atât prin spectacole cât și prin dezbateri. În Crucea și Zece Prăjini, de exemplu, s-au organizat spectacole dedicate Zilei Minorităților Naționale, în care grupuri formate din etnii diferite au recitat poezii și au cântat. În Moțca a urcat pe scenă o celebritate a localității, Iulian, elev rom din neam de lăutari care a impresionat juriul emisiunii Next Star cu talentul său muzical. În școlile din Moțca și Crucea au avut loc, de asemenea, activități cu elevii mai mari care au discutat cu profesorii lor despre drepturile omului, istoria și tradițiile romilor.

Picture10

În Zece Prăjini, grupul de inițiativă a adus împreună comunitatea pentru a asigura înmormântarea unei femei în vârstă care nu avea rude sau neam ce s-ar fi putut îngriji de cheltuielile și pașii necesari înmormântării. Iar acolo unde a nins, grupurile de inițiativă s-au organizat și au mers la persoanele în vârstă să îi ajute la deszăpezit. 

Rămâneți cu noi pentru mai multe vești despre dezvoltarea comunităților noastre!

#PutemMaiMultÎmpreună

Leave a Reply

ro_RORomână