Campanii de promovare a culturii și identității romilor

Realizarea Muzeului Virtual al Romilor și promovarea acestuia

De multe ori, istoria noastră, a strămoșilor noștri, este trecută cu vederea, iar faptele de ură și discriminare sunt uitate. Pentru a marca această perioadă devastatoare a istoriei (cei 500 de ani de sclavie, Holocaust, deportarea din Transnistria), dar și de a stabili un pilon pentru viitoarele generații, Agenția „Împreună” alături de partenerii săi au pus bazele Muzeului Virtual al Culturii Romilor. 

Pe 20 februarie, odată cu marcarea a 167 de ani de la Dezrobirea romilor în Țara Românească, o zi care ne amintește de poveștile, de cele mai multe ori nespuse sau necunoscute, ale strămoșilor noștri romi, ne-am adunat la Casa Oprescu din București, unde a avut loc lansarea primului Muzeu Virtual al Culturii Romilor.

Platforma muzeului este una interactivă, prin care utilizatorul poate vizita o multitudine de săli sau spații virtuale care reflectă valorile culturii romani tradiționale și moderne.

Elementele istorice care se regăsesc în colecțiile muzeului sunt:

  • istoria tragică a romilor din România (Sclavia, Holocaustul, asimilarea culturală din perioada regimului socialist, rasismul antirom contemporan);
  • etnotipul romano ancestral și procesul de modernizare a acestuia;
  • Rromanipen-ul în valoare absolută;
  • cultura stigmatului internalizat;
  • procesul istoric de emancipare civică și culturală a romilor de după eliberarea din Sclavie și până în prezent;
  • proiecția romilor în viitor;
  • procesul de construire a națiunii romani non-teritoriale și transfrontaliere.

Chiar dacă este virtual, muzeul ne conduce în timpuri îndepărtate pentru a înțelege mai bine trăirile și istoria strămoșilor noștri, dar și pentru a celebra cultura și comunitatea noastră. Cu siguranță acest muzeu reprezintă un pilon în eforturile de conservare a istoriei și elementelor noastre culturale pentru viitoarele generații.

Pentru a promova acest muzeu virtual, alături de partenerii noștri am organizat o serie de campanii de conștientizare și caravane culturale în cele 40 de comunități prin care am prezentat informații despre istoria comunității noastre, cât și legate de cultura și identitatea noastră cu scopul de a reduce stereotipurile și prejudecățile. În cadrul caravanei s-au organizat și dezbateri pe diferite teme abordate de muzeu și s-a prezentat expoziția cu personalități de etnie romă.

Această inițiativă nu ar fi fost posibilă fără ajutorul partenerilor noștri: Centrul Național de Cultură a Romilor Romano-Kher, Asociația Centrul Rromilor Amare Rromentza, Asociația Comunităților Marginalizate, Botoșani, Asociația Romilor din Făgăraș, Asociația DANROM Făurei, Asociația Agenția de Dezvoltare Comunitară Buzău și Asociația Romilor Ursari din Dagâța.

Muzeul Virtual al Culturii Romilor poate fi accesat aici: https://romanomuseum.com/

image 14
image 15

Organizare de dezbateri pe tema contribuției culturii și identității romilor la dezvoltarea României

În cadrul acestei activități, s-au organizat 3 dezbateri în municipiul București pe tema contribuției romilor la dezvoltarea României. Acestea au avut rolul de a aduce la un loc experți, lideri, profesioniști, academicieni romi și neromi pentru a promova schimbarea discursului cu privire la romi, respectiv diminuarea abordării romilor ca „grup social” și răspândirea abordării romilor ca minoritate națională cu drepturi și responsabilități.

Temele abordate în cadrul dezbaterilor:

  • Romii ca minoritate națională
  • Promovarea culturii romani
  • Interculturalitate
  • Reprezentarea romilor la nivel politic
  • Măsuri de combatere a discriminării și segregării

Promovarea istoriei romilor prin caravane culturale în 40 de comunități

În spațiul public se vorbește prea puțin despre noi, despre cultura, valorile și tradițiile comunității noastre.  Acest lucru ne-a motivat să aducem, prin intermediul proiectului „Putem mai mult împreună”, această parte din noi în peste 40 de comunități din județele în care lucrăm. „Caravana Culturală a Romilor” a poposit în fiecare comunitate, iar partenerii noștri au vorbit despre istoria și tradițiile noastre. Pe lângă materialele prezentate și discuțiile la care au luat parte, elevii și profesorii au avut ocazia de a viziona în premiere conținutul Muzeului Virtual al Romilor, o inițiativă unică în lume și au organizat dezbateri pe diferite teme abordate de muzeu.

image 3
image 4
image 5

Dezbateri publice pentru influențarea politicilor publice

Dezbaterile reprezintă un pilon important al unei societăți democratice și al dezvoltării sustenabile. În cadrul acestei părți al proiectului nostru, „Putem mai mult Împreună” au avut loc o serie de întâlniri la nivel județean ce s-au desfășurat în ultimele luni, în cadrul cărora s-au dezbătut nevoile comunităților de romi și soluțiile pentru ca acestea să fie adresate inclusiv prin intermediul documentelor strategice de la nivel județean și/ sau regional.

Evenimentele de închidere a proiectului

Acum, la final de proiect au avut loc o serie de conferințe la nivelul fiecărui județ în care a fost implementat proiectul „Putem mai mult Împreună”. În cadrul acestor întâlniri, actori implicați în implementarea acțiunilor s-au întrunit pentru a împărtăși rezultatele la nivel de comunitate precum și ale fiecăruia, exemple de bune practici și feedback. Nelipsite au fost și sesiunile de debriefing în care s-au adus în care s-au discutat și anumitele puncte ce pot fi îmbunătățite la nivel comunitar.

Doar împreună cu efortul fiecăruia putem aduce o schimbare la nivel comunităților noastre pentru a clădi un viitor incluziv și prietenos cu fiecare!

image 13
ro_RORomână