Initiațive

poezie (1)

#Împreună facem cunoscută istoria (r)omului de lângă noi

Anul acesta, pe data de 20 februarie, am consemnat 165 de ani de la dezrobirea romilor. Fundația Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună” și Asociația HoltIS au facilitat cunoașterea istoriei (r)omului de lângă noi prin intermediul activităților didactice susținute de cadrele didactice.

Timp de cinci secole, romii au fost supuși unui tratament inuman, îndurând abuzuri fizice, înfometări, violuri și chiar crime, fără ca nimeni să fie tras la răspundere. În anul 1856, la 20 februarie, în Țara Românească, domnitorul Barbu Știrbei (1849 -1856) abolea robia prin „Legiuirea pentru emanciparea tuturor țiganilor din Principatul Țării Românești“.

Deși pământul românesc a avut cea mai lungă sclavie din toate timpurile (aproape 500 de ani), din păcate, trecutul dureros al romilor nu este cunoscut de o mare parte dintre cetățeni. Din acest motiv, am promovat istoria romilor ca istoria noastră, a tuturor, în vederea construirii unei societăți incluzive.

Am lansat provocarea oricărui cadru didactic care predă în România să se înscrie la activitate prin intermediul platformei online qie.ro. În urma înscrierii, cadrul didactic a avut acces la două materiale pe baza cărora să desfășoare o activitate cu citeste mai mult

Campania de Craciun 2020 1
Campania de Craciun 2020 2
Campania de Craciun 2020 (1)
Campania de Craciun 2020 (9)
Campania de Craciun 2020 (5)
Campania de Craciun 2020 (8)
Campania de Craciun 2020 (7)
Campania de Craciun 2020 (4)
Campania de Craciun 2020 (3)
Campania de Craciun 2020 (6)
Campania de Craciun 2020 (2)

Campania „Un Moș al Tuturor” 2020

După cum știți, de mai bine de 15 ani Moșul Tuturor aduce magia sărbătorilor în casele unor copii care în fiecare an așteaptă venirea lui Moș Crăciun, însă foarte rar sau deloc i-au simțit prezența.

Indiferent cât de greu a fost anul acesta, nu ne-am gândit nici o clipă să renunțăm să creăm povești cu și despre Moș Crăciun.

Astfel… Totul a inceput în luna noiembrie 2020, atunci când 250 de copii din comunitatea din Racoș i-au desenat Moșului Tuturor cât de mult vor să îl vadă anul acesta.

După un drum lung, ceață, vânt, frig, ploaie și soare, Moșul Tuturor a ajuns în comuna care s-a adeverit a fi plină de poveste. A gasit povești despre copii care au totul, alții pentru care „sărbători fericite” nu este decât o speranță că maine poate va fi mai bine. Sunt copii care iubesc, cred în Moș Crăciun și în bunătatea celor din jur, alții care spun că atunci când vor fi mari o să ajungă „ce o vrea Dumnezeu”. Povești despre cum cei mari au grija de cei mai mici, povești despre dorința celor mari de a fi un exemplu pentru frați și surori… pentru comunitatea lor.

Copiii din Racoș sunt supereroi pentru că indiferent de dificultățile de acasă li lipsurile materiale, citeste mai mult

campanie 2020

Campania #ÎmpreunăSuntemOComunitate

În 2020, am ales să celebrăm 𝐙𝐢𝐮𝐚 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚̆ 𝐚 𝐑𝐨𝐦𝐢𝐥𝐨𝐫 (8 aprilie) prin solidaritate. Deși a fost un an atipic,  în perioada pandemiei oameni ai comunității rome au lucrat pentru noi toți.  Datorită lor suntem puternici.

Istoria ne arată că putem trece peste orice #împreună, atât timp cât suntem solidari. Fiecare trebuie să facă tot ce îi stă în putință pentru a trece cu bine peste perioada pandemiei. Pe data de 8 aprilie, internauții au cunoscut o parte din profesioniștii romi care în momente grele pentru România, au ales să se gândească și să muncească pentru ceilalți. Unii îi considera eroi. Noi îi consideram doar profesioniști care își fac meseria.

Nu avem nevoie de rasism! Avem nevoie de solidaritate și cunoașterea (r)omului de lângă noi!

Iată doar o parte dintre cei care datorită lor suntem mai puternici:


#ÎmpreunăSuntemOComunitate

ro_RORomână