Cunoașterea (r)omului de lângă noi

Despre Noi

Prezentare proiect

Proiectul „Cunoașterea (r)omului de lângă noi” are ca scop creșterea nivelului de conștientizare asupra drepturilor omului și tratamentului egal, cu focus pe minoritatea romă, atragerea atenției asupra rolului pe care stereotipurile și prejudecățile le au în formarea percepțiilor despre ceilalți, dar și capacitarea cetățenilor în a reacționa față de discriminare și discursul instigător la ură din spațiul public.

Conform ultimelor studii realizate de Fundația Agenția Comunitară „Împreună” în 2020, contextul pandemiei de COVID-19 a facilitat o creștere a discursului împotriva romilor, aceștia fiind adesea portretizați ca nerespectând regulile impuse în perioada stării de urgență sau alertă.

Concluziile analizei Reprezentarea romilor în mass-media în contextul pandemiei de Coronavirus relevă faptul că imaginea romilor în presa online din perioada martie-septembrie 2020 este una negativă, care accentuează distanța socială dintre romii și neromi. Romii sunt cei care nu respectă regulile, sunt violenți, nu înțeleg necesitatea normelor de distanțare, în timp ce românii apar în antiteză, pe o poziție superioară.

Cunoasterea romului de langa noi - Despre Proiect

Proiectul beneficiază de o finanțare în valoare de 141,473 euro, prin programul Active Citizens Fund Romania, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestei pagini nu reprezintă în mod necesar poziția oficiala a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Obiectivele proiectului sunt creșterea implicării a 200 de elevi din 10 județe ale României (Botoșani, Iași, Bacău, Buzău, Brăila, Brașov, Galați, Tulcea, Giurgiu și Argeș) în promovarea diversității la nivelul unității de învățământ din care provin, pe o perioadă de 15 luni. Județele vizate au fost selectate având în vedere fie faptul că a existat o masă critică de cadre didactice formate pe educație interculturală sau istoria romilor, fie că există cadre didactice care au participat la diverse activități ale Fundației și astfel informația va fi diseminată la nivelul elevilor.

De asemenea, se va viza implementarea unor acțiuni de advocacy și de conștientizare prin activități desfășurate pentru minimum 4000 de elevi, pe teme ca drepturile omului, tratamentul egal și diversitate, dar și informarea a cel puțin 20.000 de persoane de la nivel național, cu privire la impactul stereotipurilor și prejudecăților asupra incluziunii minorității rome, pe o perioadă de 15 luni.

Urmărește mai jos ce activități urmează a fi desfășurate pentru ca proiectul să-și atingă scopul: