Big Brother: Program de mentorat pentru tinerii romi

2014

Scopul proiectului

Creşterea gradului de implicare în activităţi de voluntariat a tinerilor romi, promovând astfel cetăţenia activă şi încurajând tinerii să contribuie la schimbarea percepţiei generale despre minoritatea roma

Obiective specifice

  • Creşterea performanţelor educaţionale a 120 tineri romi;
  • Creşterea stimei de sine a 120 de tineri romi

Rezultate

  • 20 de tineri studenți implicați în activități de mentorat;
  • 100 de liceeni romi mentorați;
  • Un ghid de bune practici;
  • O expoziţie de fotografie (visual voice);
  • Un film documentar

Activități

1. Întâlniri între mentori și mentorați

• Au avut loc întâlniri între mentori și mentorați. Fiecare dintre întâlniri a avut teme diferite, cum ar fi prezentarea de modele rome de succes, vizionare de filme documentare ( ”Ce vrei să te faci când vei fi mare?”, ”Povestea lui Ilie”) și filme motivaționale (”The Great Debaters”, ”Coach Carter”), dezbateri și discuții libere pe mai multe subiecte (importanța și rolul educației, importanța modelelor în viață, istoria romilor, ș.a.).

2. Întâlnire comună grupe de mentorat

• Prima întâlnire comuna a grupelor de mentorat a avut tema siguranței în caz de incendii și alte dezastre naturale. Tinerii au avut posibilitatea de a relaționa cu un ofițer ISU și să afle cum trebuie să reacționeze și cum să se comporte în situații care pot pune viața unei persoane în pericol.

3. Training mentori

• Pentru a ne asigura că mentorii au abilitățile necesare de a-și duce la bun sfârșit provocarea lansată în cadrul proiectului, au fost organizate două sesiuni de training. În cadrul sesiunilor de training, cei 20 de mentori și-au însușit noi abilități în domenii precum comunicare, dezbatere sau negociere. Temele sesiunilor de training au fost alese în urma consultărilor cu mentorii. Prin consultarea mentorilor, ne-am asigurat că temele sesiunilor de trening răspund la nevoile celor 20 de studenți în cadrul întâlnirilor pe care ei le-au organizat cu cei 100 de liceeni.

4. Participare evenimente

• În afara întâlnirilor individuale și de grup dintre mentori și mentorați și participarea la sesiunile de training, tinerii implicați în proiect au participat și la evenimente realizate cu diferite ocazii. Astfel, tinerii au participat la Gala Femeilor Rome și la evenimentele organizate în Săptămâna Romilor. Tinerii din cadrul proiectului ”Big Brother” au fost actorii principali în cadrul evenimentului din data de 8 Aprilie 2015, desfășurat în Parcul Herăstrău din București. Cei 120 de mentori și mentorați, alături de tineri implicați în alte programe au împărțit pliante cu semnificația Zilei de 8 Aprilie pentru ca mai apoi, la finalul evenimentului să lanseze toți odată 200 de baloane umflate cu heliu, inscripționate cu vise, sloganuri antirasiste sau urări cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor.

5. Organizarea propriilor întâlniri comune

• Tinerii au fost rugați ca ei să devină organizatori ai următoarelor întâlniri comune. Astfel, tinerii au planificat următoarele întâlniri care s-au concretizat în vizite la muzee (Palatul Primăverii, Muzeul Țăranului Român, Muzeul Național de Istorie a Naturii Grigore Antipa) sau întâlniri cu persoane de etnie romă care au reușit să ajungă ceea ce și-au dorit prin intermediul educației (Mădălin Mandin – actor, Carmen State – producător TV, Marian Ursan – director de organizație, ș.a.) sau activități în școli.

Rolul Agenției Împreună Solicitant

Coordonator Fănel Petrescu

Finanţator Proiect finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România

Suma acordată 31,369.68 euro

Durată 18 luni

Parteneri Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova

ro_RORomână