Advocacy pentru un învățământ universitar incluziv

2023

Advocacy pentru un învățământ universitar incluziv

Proiectul „Advocacy pentru un învățământ universitar incluziv” a avut ca scop reducerea decalajelor educaționale dintre romi și populația majoritară la nivelul învățământului universitar din România și îmbunătățirea politicii măsurii afirmative de alocare a locurilor distincte pentru romi în universități.

Rezultate:

  • În România, acțiunea afirmativă pentru romi în mediul universitar apare pentru prima dată în anul universitar 1992-1993 și este introdusă de către secția de Asistență Socială a Universității București, fiind alocate un număr de 10 locuri pentru studenții romi. Din anul universitar următor, acțiunea este preluată și de alte catedre de profil din cadrul Universităților din Cluj, Iași, Timișoara, urmând apoi să fie implementată la nivel național. Motivele dezvoltării măsurilor afirmative, modul de implementare, precum și efectele lor constituie un subiect de dezbatere aprins, atât în rândul specialiștilor și a comunităților universitare, cât și în rândul populației generale. În acest sens, am realizat studiul „Măsuri afirmative pentru romi în universități. Experiențe, schimbări și lecții învățate”, printre puținele demersuri ample de a înțelege și analiza dinamica și rezultatele celei mai cunoscute măsuri specifice adresate minorității rome din România. Metodologia studiului este mixtă, îmbinând analiza datelor statistice provenite de la Ministerul Educației cu privire la evoluția numărului de studenți romi care au beneficiat de măsură cu analiza de conținut a 30 de interviuri semi-structurate cu studenți romi și neromi, reprezentanți ai societății civile și instituții publice, inițiatori ai măsurii și reprezentanți ai universităților. Complementar, pentru a ilustra studii de caz ale beneficiarilor acestei politici publice, au fost documentate 10 povești de tip Most Significant Change. Studiul poate fi regăsit aici: https://www.agentiaimpreuna.ro/invatamant-universitar-incluziv/masuri-afirmative-pentru-romi-in-universitati-experiente-schimbari-si-lectii-invatate/
  • Dincolo de acest studiu, am pus bazele unei comunități a studenților în București, un grup de apartenență (etnică) la care tinerii romi să se raporteze și alături de care să împartă pasiuni, visuri sau doar momente care să-i facă să se simtă mai puțin singuri și străini în perioada studenției. Printre activitățile desfășurate alături de ei s-au numărat tabere pentru cunoaștere, dezvoltare personală, definire identitară, promovarea diversității, întâlniri bilunare alături de studenți pentru a închega grupul și a crea legături pe termen lung. În cadrul acestor întâlniri am povestit și despre istoria și cultura romilor, măsurile afirmative pentru romi în universități, dar și despre care sunt nevoile studenților și ce recomandări au ei în a face din mediul universitar unul prietenos pentru toată lumea care îi calcă pragul.
  • Programul de practică „Promovarea incluziunii și diversității în universitate”, realizat în parteneriat cu Universitatea București a constat într-o serie de sesiuni de lucru cu studenții, prin intermediul cărora am povestit despre bucăți din istoria romilor, măsuri afirmative pentru romi în universități și studiul „Măsuri afirmative pentru romi în universități. Experiențe, schimbări și lecții învățate”, dar și despre cum putem îmbunătăți incluziunea universitară.
ro_RORomână