#împreună pentru Ucraina

În timp ce viețile noastre se derulau ca în orice altă zi, în timp ce unii dintre noi opream alarma și ne pregăteam cafeaua ori începeam o nouă zi de muncă sau școală, o coloană de vehicule militare ale armatei ruse au trecut granița din Belarus, îndreptându-se spre Kiev.

În dimineața asta, la ora 05.00 a României, Rusia a pornit o invazie la scară largă a Ucrainei. Au avut loc bombardamente în apropiere de Kiev. Harkiv, Odesa, Mariupol, Harkov, Nipru și estul Ucrainei, au fost și ele afectate, iar în rândul populației civile au fost deja declarate victime.

Pare că evenimentele acestea sunt departe de noi, însă nu sunt. Ceea ce se întâmplă în Ucraina, nu rămâne doar în Ucraina. Mâine am putea fi noi.

În această perioadă marcată de incertitudine, când trecem printr-o pandemie mondială și îi pierdem pe cei dragi nouă, când o criză economică și una sanitară ne afectează și dezechilibrează, războiul adâncește această stare de neliniște. Ce a început astăzi, se poate transforma în cel mai marcant eveniment de la începutul secolului.

De-a lungul istoriei au existat momente în care oamenii au suferit pentru o vină care nu era a lor. Și acum, la fel ca atunci, oameni nevinovați suferă din cauza acțiunilor altor oameni.

Suntem convinși că trăim vremuri în care dialogul și buna înțelegere ar trebui să primeze. Suntem convinși că empatia, înțelegerea și respectul sunt valori despre care învățăm și pe care le punem în practică în relație cu cei de lângă noi. Și suntem convinși că doar #împreună vom face tot ceea ce ține de noi ca ceea ce se întâmplă în 2022 să nu repete istoria. Pentru că nu ne-am pierdut umanitatea.

Fundația Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună” invită și alte organizații non-guvernamentale din România, care militează pentru promovarea și apărarea drepturilor omului, să se alăture unui demers comun de îngrijire și asistență a victimelor din Ucraina, prin crearea unei platforme de sprijin pentru cei aflați în zonele afectate de război.

Publicat de:

agentiaimpreuna

februarie 25, 2022

ro_RORomână