Putem mai mult împreună

2022

Putem mai mult împreună

Obiectivul proiectului „Putem mai mult împreună” a fost de a sprijini împuternicirea a 2200 de romi de la nivel național, folosind o abordare de „jos în sus” în care cetățenii de etnie romă se află în centru, ei învățând să contribuie activ la rezolvarea problemelor comunității și să facă auzită vocea acestora.

Rezultate:

  • Facilitare și dezvoltare comunitară: Au fost selectate cele 20 de comunități din județele Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău și Iași care să facă parte din proiectul „Putem mai mult împreună”. De asemenea, au fost selectați și instruiți facilitatorii comunitari în vederea intrării în comunitate, iar #împreună am format 20 de grupuri de inițiativă la nivel local. Coordonatorii județeni împreună cu facilitatorii și mobilizatorii au deșfăsurat o serie de vizite în teren în cadrul cărora s-a realizat procesul de identificare al celor care doreau să se implice în mod direct și activ în activitățile proiectului. În toate cele 20 de localități, au fost constituite Grupurile de Inițiativă Locală (unele dintre ele fiind aprobate și în cadrul sedințelor de Consiliu Local).
  • Program de formare: Pe lângă formarea Grupurilor de Inițiativă Locală, am reușit să inițiem și un program de pregătire pentru 75 de experți și lideri romi care să poată acționa pentru protejarea drepturilor și identității romilor, reprezentând comunitățile de romi în raport cu autorități publice locale sau alte entități publice sau private relevante. Scopul este ca acest grup de experți să devină un motor de schimbare a discursului și abordării romilor în relația cu populația majoritară. Mai mult decât atât, la finalul programului aceștia vor fi capabili să semnaleze și monitorizeze situații de discriminare, pe criterii etnice și nu numai, care ar putea apărea în comunitate. Programul a constat în 4 module de pregătire, iar cele 75 de persoane rome au fost alese în așa fel încât să se asigure un echilibru de gen între participanți (aproximativ 40% femei rome). Temele abordate în cadrul modulelor au fost: - respectarea drepturilor omului - comunicare, public speaking, tehnici de advocacy și negociere - identitatea romani și imaginea de sine etnică - dezvoltarea culturii romani contemporane
  • Atelier de blogging și vlogging: În cadrul proiectului am desfășurat o activitate de informare prin intermediul bloggingului și vloggingului care a urmărit să formeze tinere rome de la nivel local care să reprezinte vocea comunității lor. În prima etapă au avut loc sesiuni de formare cu cele 20 de tinere, sesiuni care s-au desfășurat săptămânal timp de 2 luni și în care fetele au vorbit despre comunitatea lor și au învățat metode și tehnici de creionare a unei povești.
  • Caravana Culturală a Romilor: În spațiul public se vorbește prea puțin (de bine!) despre romi, despre cultura, valorile și tradițiile comunității noastre. Acest lucru ne-a motivat să aducem, prin intermediul proiectului „Putem mai mult împreună”, această parte din noi în peste 40 de comunități din județele în care lucrăm „Caravana Culturală a Romilor” a poposit în fiecare comunitate, iar partenerii noștri au vorbit despre istoria și tradițiile noastre. Pe lângă materialele prezentate și discuțiile la care au luat parte, elevii și profesorii au avut ocazia de a viziona în premiere conținutul Muzeului Virtual al Romilor, o inițiativă unică în lume (despre care veți auzi mai multe în acest an) și au organizat dezbateri pe diferite teme abordate de muzeu.
  • Acțiunea de ecologizare și plantare: În cadrul proiectului „Putem mai mult împreună” am dat startul acțiunilor de ecologizare și plantare în cele 20 de comunități. Nu numai că peste 300 de pomi fructiferi au fost plantați, dar am reușit să dăm curs discuțiilor referitoare la modurile în care se poate realiza colectarea selectivă a deșeurilor, care sunt pericolele aruncării gunoaielor pe stradă sau în zonele verzi și ce schimbări putem să aducem chiar la nivelul gospodăriei noastre. Echipați cu mănuși și unelte potrivite, dar și cu entuziasm, peste 600 de elevi au plantat meri, peri, pruni, caiși, piersici, vișini, cireși și gutui. Lucrul în echipă și distracția au fost nelipsite, iar elevii se vor putea bucura în anii ce urmează de o livadă minunată.
en_USEnglish