Comunicat de presă

Fundația Agenția ”Împreună” alături de partenerii săi, Centrul Național de Cultură a Romilor Romano- Kher, Asociația Centrul Rromilor ”Amare Rromentza”, Asociația Comunităților Marginalizate, Botoșani, Asociația Romilor din Făgăraș, Asociația DANROM Făurei, Asociația ”Agenția de Dezvoltare Comunitară Buzău”, Asociatia Romilor Ursari din Dagâța, implementează, în perioada 01.01.2021-31.12.2022, proiectul „Putem mai mult împreună”.

Acest proiect  își propune să sprijine împuternicirea a 2200 de romi de la nivel național, folosind o abordare de „jos în sus” în care cetățenii de etnie romă se află în centru, ei învățând să contribuie activ la rezolvarea problemelor comunității și să facă auzită vocea acestora. Abordarea acestui proiect este inovativă, schimbând perspectiva socială frecvent utilizată în politicile publice și portretizarea media a grupului într-o perspectivă etnică a romilor ca resursă pentru dezvoltarea României.

Obiectivul general al proiectului propus este: Creșterea incluziunii și abilitării a 2200 de romi din România. Proiectul va îndeplini obiectivul general stabilit prin 3 piloni:

  • Împuternicirea a 20 de comunități de romi din 5 județe (Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău și Iași) prin: facilitare și dezvoltare comunitară;
  • Capacitarea a 75 de experți și lideri romi de la nivel național pentru a crește implicarea acestora la luarea deciziilor care vizează comunitățile de romi și nu numai;
  • Campanii de promovare a culturii și identității romilor adresate atât romilor (pentru a cunoaște mai bine elementele propriei identități și a stimula asumarea acesteia), cât și majorității pentru diminuarea stereotipurilor și a prejudecăților cauzate de necunoașterea grupului romilor.

Pentru o mai bună informare cu privire la obiectivele și activitățile acestui proiect, o serie de evenimente de lansare va fi organizata la nivel local, după cum urmează:

  • Botoșani – 10.03.2021– Sediul Partidei Romilor Botoșani
  • Brașov – 17.03.2021 – Primăria Municipiului Făgărăș
  • Brăila – 12.03.2021 – Centrul Social Multifuncțional Brăila  (cartierul Lacu Dulce)
  • Buzău – 16.03.2021 –  Consiliul Județean Buzău
  • Iași – 11.03.2021 – Prefectura Iași

Parteneriatul este amplu și include ca solicitant 1 organizație romă cu activități de dezvoltare a comunităților de romi de 20 peste de ani, iar ca parteneri: 1 organizație romă care promoveaza cultura și identitatea romă, 1 instituție publică care are drept scop conservarea, promovarea şi dezvoltarea valorilor etno-culturale ale comunităţii romilor și 5 ONG-uri rome de la nivel local/ județean.

Mai multe informații despre proiect puteți afla accesând https://www.facebook.com/PutemMaiMultImpreuna

Proiectul beneficiază de un grant în valoare de 897,454 € oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE  în cadrul Programului Dezvoltare locală. Obiectivul proiectului ”Putem mai mult împreună!” este de a sprijini împuternicirea a 2200 de romi de la nivel național, folosind o abordare de „jos în sus” în care cetățenii de etnie romă se află în centru, ei învățând să contribuie activ la rezolvarea problemelor comunității și să facă auzită vocea acestora.

Publicat de:

agentiaimpreuna

March 22, 2021

en_USEnglish