Program de pregătire complexă pentru lideri romi

Prin inițierea acestui program de pregătire, se urmărește crearea unui grup reprezentativ de experți și lideri romi care să poată acționa pentru protejarea drepturilor și identității romilor, reprezentând comunitățile de romi în raport cu autoritățile publice locale sau alte entități publice sau private relevante. Acest grup de experți va deveni un motor de schimbare a discursului și abordării romilor în relația cu majoritarii. Mai mult decât atât, la finalul programului aceștia vor fi capabili să semnaleze și monitorizeze situații de discriminare pe criterii etnice și nu numai.

Programul de pregătire a experților și liderilor romi se adresează unui număr de 24 de experți/ lideri romi din cele 12 comunități și va fi structurat în patru module de pregătire. Fiecare curs va avea 18 ore propriu-zis de predare care vor include atât practică, cât și teorie.

Cele 2 module de formare vor avea următoarele teme:

  1. Comunicare și Advocacy
  2. Participare și reprezentare

Prin participarea la acest program de pregătire complexă, cei 24 de lideri romi vor dobândi abilități și competențe îmbunătățite de a reprezenta grupul etnic al romilor și de a se implica în luarea deciziilor la nivel local.

UPDATE:

În perioada 15-19 iunie 2022, partenerii Center for Education and Human Rights și Organizatia Sastipen au desfășurat cursurile adresate experților și liderilor romi locali în localitatea Constanța.

Așadar, cele două cursuri au fost:

1. Participare și reprezentare;

2. Comunicare și Advocacy.

În cadrul cursului „Participare și reprezentare”, participanții au învățat care este rolul unui lider local, cum ar trebui să se poziționeze în relația dintre APL și comunitate, cum să reprezinte localitatea la nivel local, cât de importante sunt Grupurile de Inițiativă Locală pentru comunitate, cum să gestioneze un buget, care sunt responsabilitățile unui consilier local, dar și cum funcționează Consiliul Local și cum se iau deciziile la nivel local.

Pe de altă parte, în cadrul cursului „Comunicare și Advocacy”, participanții au parcurs principiile comunicării problemelor și nevoilor comunității în relația cu autoritățile locale, precum și modalitățile prin care pot influența deciziile acestora din urmă, referitoare la aplicarea unor politici sociale sau privind drepturile omului care să țină cont de populația romă.

Mai multe vești despre proiect regăsiți în secțiunea de noutăți, aici.

ro_RORomână